Knallerundan den 17 september
 Gamla 45ans första större uppdrag efter motorrenoveringen innebar att den sattes på ett rejält prov genom att delta i Knallerundan, anordnad av Sjuhärdsbygdens Motorhistoriker. Avfärden från Borås var satt till 08.30 men den blev nästan en halvtimme sen eftersom det visade sig att det behövde fyllas på olja i motorn. Men vi var ute i god tid och ankom Fristad hed, där folkhögskolan ligger, i god tid före start.
 
Innan vi lämnade Fristad som ett av de första fordonen var det en kontroll med tipsfrågor och ytterligare en uppgift där det gällde att känna igen olika sädesslag. Frågorna var generellt svåra.

 Ytterligare två kontroller fanns utmed vägen. En av dem var vid Ods missionskyrka. Där var det också ett praktiskt prov bestående av att kosta bollar i en hink. Ordföranden Peter Sundell offrade sig för klubben och lyckades få i en boll av tre.

 Färden gick vidare och mellan Annelund och Skölvene stannade vi på en parkeringsplats för en kaffepaus. Dennis Åkesson hade fixat smörgåsar.

 Vid Alboga kyrka var nästa kontroll och där bjöds en vacker utsikt över sluttningarna ner mot Sämsjön. De spänstiga kunde gå upp för en brant backe och se den vackra kyrkan från 1896. Den praktiska kontrollen här bestod i att deltagarna med en hink över huvudet skulle gå på en bana inhägnad av rep utan att trampa utanför repen. Peter Sundell inledde starkt men mot slutet trampade han över. Samma sak hände de flesta deltagarna.

 I Od parkerades bussen vid det gamla bussgaraget, som numera inte används för bussar sedan Swebus/Nobinas sista buss i Sjuhäradsbygden drogs in i december 2009. Den bussen användes främst för skolkörningar men körde också mycket ersättningstrafik för tåg. Föraren av den, Lars Larsson (”Lasse i Od”), deltog också i utflykten.  

Målet var vid bokcaféet i Od och här fanns också sista kontrollen. Det praktiska momentet bestod i att kasta cykeldäck på en pinne, vilket inte var det lättaste. Dessutom liksom vid de andra var det också tipsfrågor. De var lika svåra som förut som till exempel hur många tennisbollar det går åt vid en Wimbledon-turnering eller vilken färg bläckfiskens blod har.

 Av den anledningen behövdes inte så många poäng för att vinna ett pris och klubben fick ett 18:e pris med sina 9 poäng. Det lär vara klubbens bästa placering i ett rally någonsin. Det var ett 50-tal veteranfordon som deltog i Knallerundan och de 20 bästa fick pris. Vårt pris hämtades av ordföranden och bestod av en termos.

 Efter Od var det hemfärd och väl åter i Borås kunde konstateras att bussen hade gått alldeles utmärkt.
Text och foto: Staffan Sävenfjord

                       
 Bussen före avfärd från Borås. Skyltningen hänger samman med att bussen visades för Nettbuss personal i Borås dagen före.
Bland annat demonstrerades biljettmaskinen av märket National.

Delar av vår grupp samlade före start från Fristads folkhögskola. Förutom klubbmedlemmar är det också fem inbjudna från Skövde.
Det var dessa och några till som utförde motorrenoveringen.

 
Bussen är startklar vid Fristads folkhögskola.

 
Kontroll vid missionshuset i Od.

 
Kaffepaus utmed vägen mellan Annelund och Skölvene där tekakor med ost och skinka smakar gott.

 
Bussen i vacker miljö vid Alboga kyrka.

         
Den praktiska kontrollen vid Alboga kyrka gick ut på att gå på en inhägnad             Prisutdelning vid målet, Ods Bokkafé. Peter Sundell tar emot priset för en 
bana med en hink över huvudet. Peter Sundell offrar sig för klubben.                         hedrande 18:e placering.