Klubben och bussen under 2012 

2012 blev ett aktivt år för Klubb Gamla 45an och bussen. Det började redan den 13 februari då tidningen Nostalgia Special Klassiska Bussar & Spårvagnar fotograferade bussen inför ett kommande reportage. Reportern Bengt Gustafsson gör klart för fotografering och Dennis Åkesson sitter vid ratten.

 


När detta var klart backades bussen in på Volvo-museet i Arendal för att ställas ut fram till slutet av april.

Den 21 februari kom Bengt Gustafsson tillbaka till Volvo-museet för att göra själva reportaget, som med Förlags AB Albinsson & Sjöberg och reporterns välvilliga medgivande återges på annan plats på denna hemsida. På bilden pratar Gustafsson med en av klubbens veteraner, fd ordförande Bror Fransson.


Den 1 maj har bussen kommit tillbaka till garaget utanför Borås och här utförs service på den. Bland annat vaxas hela bussen.

Den 5 maj deltog bussen i Tunga Rallyt Väst, som startade vid nya Björkäng söder om Varberg och slutade vid Arendal. På vägen träffades två andra fd SJ-bussar. Bakom 45an ser vi en annan Volvo B513 men med Säffle-kaross och från 1948. Den hör numera hemma i Uddevalla.

I Kungsbacka fick vår buss sällskap med en tidigare express- och turistbuss vid SJ, en Scania-Vabis B63S med Hägglunds-kaross från 1955. Den tillhör nu en förening i Helsingborg.


Vid ankomsten till Arendal fick vår buss hedersplatsen alldeles utanför museet och fick sällskap med en splitterny kollega om än en lastbil.
Bussen medverkade vid sommaren samtliga nio veteranbussträffar på tisdagskvällar vid Stora torget i Borås. Många passade på att hälsa på i bussen. På bilden visar Bror Fransson biljettmaskinen samt berättade gamla minnen från hans tid som förare på SJ Buss för femtio år sedan.

 

 
Den 26 augusti besökte vi Maskinskyddarträffen i Trädet mellan Ulricehamn och Falköping. Bussen visades bland veteranlastbilar, traktorer, grävare och allehanda andra maskiner.


Den 6 september besiktigades bussen vid Svensk Bilprovning Ramnaslätt och det blev blankt papper. Inte dåligt för en så gammal buss.


Den 17 september backas bussen ut ur garaget tidigt på morgonen för att köras till Arendal och åter ställas ut på museet.
Bussen backas in på museet och ställs på plats.